Hem / Skaffa ett kassaregister som uppfyller kraven

 

En butik är aldrig bättre än sitt kassaregister. Det låter som en överdrift, men faktum är att det ofta är sant. Med ett bra kassaregister minskar också risken att man får problem med Skattemyndigheten.

En gång i tiden var kassaregister samma sak som kassaapparat. Idag har kassaapparaterna försvunnit från många kaféer, som numera endast tar betalt via kort eller Swish. Alla företag som säljer något, mot kontant betalning eller betalning via kontokort eller annan elektronisk betalning som kan jämställas med kontokort, är skyldiga att ha ett kassaregister som registrerar försäljningen. Detta finns att läsa på Skattemyndighetens webbplats. Kassaregistret ska också anmälas till Skatteverket, som ska godkänna registret.

Klarnas kontor på SveavägenKassaregister som driver din butik framåt ska ha funktionalitet för att hantera betalningar med kort, och helst också Swish. Det är också viktigt att systemet kan hantera kontantbetalningar, förutsatt att sådana förekommer. Kortbetalningar kan också komma via internet. Ett annat sätt att betala som blir mer och mer populärt är Klarna, som gör det möjligt att köpa det mesta på avbetalning. Vissa kassaregister kan användas tillsammans med Klarnas tjänst, vilket för det möjligt för kunderna att betala med Klarna även i en fysisk butik. Ett kassasystem som erbjuder detta är Sitoo.

Skatteverket godkänner enbart certifierade kassaregister, och för att få en certifiering måste registret uppfylla vissa krav.

  • Registret ska vara tillverkardeklarerat.
  • Registret ska vara anslutet till en kontrollenhet, som även den ska vara certifierad. Kontrollenheten krypterar och lagrar informationen från kassaregistret, och skriver ut en kontrollkod som fungerar som kvitto.
  • Registreringarna i registret ska kunna läsas av, vilket Skatteverkets kontrollanter ska kunna göra vid en kontroll.

Undantag från kravet på kassaregister

Det är dock inte alla verksamheter som behöver ha ett kassaregister. I Vikarbyn i Rättviks kommun finns en fäbod som varit i drift sedan 1663, oavbrutet. Idag drivs den av Tin Gumuns, som från första stund har stått emot kravet på att installera ett kassaregister. Anledningen till hennes motstånd är att det helt enkelt inte finns någon elektricitet, och inte heller någon mobiltäckning, i området där fäboden står. Därför har Kammarrätten dömt till hennes fördel, och hon slipper ha ett kassaregister. Detta rapporterar Sveriges Radio P4.

Det finns en regel som säger att en verksamhet kan undantas från kravet på kassaregister om det är ”oskäligt” att kräva att kassaregister ska användas. Detta kallas för ett enskilt undantag. Enskilt undantag beviljas dock inte för torghandel, och inte heller för loppmarknader. Undantag från reglerna kan också beviljas för den som har ett kassaregister som inte är certifierat, men som registrerar alla köp och skriver ut ett kvitto. Det kan t.ex. handla om att använda ett kassaregister av äldre modell.

Den som vill se hur ett gammaldags kassaregister fungerade kan bege sig till Åminne Bruks museum söder om Värnamo. Där finns en gammaldags handelsbod iordningställd, med bl.a. ett kassaregister av äldre modell. Mer om museet finns att läsa här.