Hem / Svensk IT på världskartan

 

Det är mycket om har hänt de senaste åren när vi kollar på IT-branschen och hur de har utvecklat Sverige och vår ställning på världskartan när man tittar på det här med entreprenörskap och innovationer inom IT. Och nu har andra börjat söka sig hit de också.

Vart började det hela egentligen? Det finns många framgångssagor när man tittar på Sverige och de IT-företag som kommit ut från de svenska skogarna under den senaste tiden, och ibland är det kanske inte så lätt att hålla koll på alla. Det finns ju de klassiska exemplen som nästan ingen glömmer bort:

  • Spotify som revolutionerade sättet vi lyssnar på och köper musik, den första riktigt stora streamingtjänsten som erbjöd ett bra sätt att betala för musik. Innovation för att minska piratkopiering och fildelning.
  • Skype, programmet som enorma mängder människor världen över använder för att på ett enkelt och billigt sätt hålla kontakten med varandra! IP-telefoni och videosamtal är en del av mångas vardag, och det svenska företaget Spotify har en stor del i detta.
  • Minecraft, ett datorspel som kanske verkar lite simpelt och barnsligt i början, men i dag används det till allt möjligt från undervisning till arkitektur, här ser man verkligen vad open source kan ha för positiva effekter.

I dag finns det ännu fler innovationer från svenska företag, och det kan handla om allt möjligt. Men en av de mer framstående prylarna är iZettle, en kortläsare som du kopplar in i din smartphone och sedan kan använda till att ta betalt med! Det är en helt fantastiskt bra lösning för sådana som kanske åker runt på mässor, som säljer saker på stan… ja det finns en hel massa användningsområden och nyttor med en sådan här pryl. Tänk dig bara hur detta förenklat för många, till exempel för de som har börjat driva Food Trucks. Det är bilar som åker runt i städer och serverar mat, det är inte så enkelt eller praktiskt för dem att ha en stor kassaapparat, och de kanske inte har internetanslutning för en kortläsare, då kan de koppla in en iZettle och ta betalt via den! En fantastisk uppfinning!

Ett av de företag som är riktigt stort men som inte kommer från Sverige är Facebook. Facebook används av miljontals människor världen över varje dag, och det laddas upp mängder med bilder, video och annat material på sidan dygnet runt, varje sekund. När man tänker på det förstår man att de behöver ganska så stora servrar för att kunna klara av detta, och för att de ska kunna ge sina användare en så bra upplevelse som möjligt. De valde att bygga en ny serverhall för att utöka och förbättra sin kapacitet, och kan ni gissa vart de valde att bygga denna? I Sverige så klart! Facebook har valt att bygga sin nya serverhall i Luleå, och inte bara är detta ett tecken på att vi i Sverige har visat att vi är kunniga nog inom IT för att kunna hantera några av världens mest omfattande servrar, det är också väldigt bra eftersom det ger oss massor av arbetstillfällen! Inte bara för byggandet av hallen, utan också för skötseln av den. Särskilt bra är det att den lades i Luleå, där det kanske minskat på jobbfronten de senaste åren. IT får Sverige att växa!