Hem / Undvik smärtor på arbetsplatsen

 

Att arbeta på lager med tunga lyft riskerar att slita hårt på kroppen om du lyfter fel. Det finns dock flera sätt att undvika att bli skadad.

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att det är din arbetsgivare som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön på arbetsplatsen och om det finns allvarliga brister ska du alltid ta upp detta med arbetsplatsens skyddsombud som i sin tur vidarebefordrar problemen till arbetsgivaren. På ett lager till en e-handel kan det till exempel handla om att det saknas rätt form av lyftverktyg, att en truck är trasig vilket gör att ergonomin blir lidande eller att ni behöver vara fler som hjälps åt vid vissa lyft – lyft rätt och undvik skador helt enkelt.

Att lyfta rätt är en enkel konst när du väl lärt dig hur du gör.

  • Börja med att stå bredbent rakt framför objektet som ska lyftas så att du undviker felbelastning.
  • Kom ihåg att aldrig lyfta med eller böja ryggen. Böj istället knän och höfter som klarar av en högre belastning.
  • Vrid inte på kroppen under själva lyftet.
  • Bär objektet nära kroppen för att inte lägga för tung belastning på ryggen.
  • Använd alltid speciell lyftutrustning om du har tillgång till det. Det kan verka som slöseri med tid, men en kom ihåg att en sjukskrivning kostar mer än den smakar.

Motionera och styrketräna

Ett bra sätt att undvika skador vid monotona eller tunga arbeten är att motionera och styrketräna. Så glöm inte att utnyttja ditt friskvårdsbidrag så att du slipper sjukskriva dig när ryggen eller lederna tagit för mycket stryk under dina tunga lyft.